INFO NL

Perte Totale Operations is een vloeibaar collectief rond dichter Antoine Boute. De crew bestaat uit een wisselende samenstelling van muzikanten, waaronder Mauro Pawlowski, Jean Delacoste, JP de Gheest en gasten, en een vj: beeldend kunstenaar Alexandra Crouwers.

Over Antoine Boute:
Antoine Boute is een Belgische schrijver, performer en filosoof. Hij verkent de grenzen tussen lichaam, taal en stem door verschillende middelen en media : experimentele romans, poëtische teksten, essays, klankperformances in het Frans en in het Nederlands, conferenties, grafische poëzie, films, performances op het internet, collectieve geschriften met zijn kinderen, de organisatie van BRUL-avonden en van een nachtelijk festival in een bos (Boslawaai), en werkt samen met muzikanten, schrijvers, tekenaars, kinderen, daklozen en leerlingen. Hij is de auteur van een tiental boeken, uitgeven in Frankrijk, België en Canada, waaronder Cavales (Mix, 2005), Du toucher. Essai sur Pierre Guyotat, (publie.net, 2008) en Tout Public (Les Petits Matins, 2011).

Reviews Antoine Boute :

Ondanks de drukte en het veelomvattende programma weten de liefhebbers de Franstalige Belgische dichter Antoine Boute te vinden. Boute maakt een schuchtere indruk als hij het podium opstapt en zijn voordracht begint. In zijn zangerige Nederlands begint hij: ‘Je ziet een gast opkomen op ’t podium’, om met steeds meer stotteren te vervolgen: ‘en vanaf het begin het beginnn het begiiINNN is het duiuiuiuiuiuidelijk, dadadadadADADAT er iets niet klopt!!!’  Enkele bezoekers kijken wat bedenkelijk. Er is nu geen houden meer aan en Boute, half verscholen achter zijn vel aanwijzingen, met zijn linkerhand druk gebarend, brengt de meest krankzinnige en volumineuze klanken voort. Hij bromt, stottert, beatboxt zich een weg door zijn zinnen, die ogenschijnlijk volkomen ontsporen maar nog steeds bij de strekking blijven van een ongemakkelijk publiek bij een vreemde spreker. Minstens zoveel effect bereikt hij als hij met zijn laatste woorden terugkomt bij zijn gewone vertelstem. De nieuwe Johnny van Doorn? De dadaïst van 2010? Boute heeft het publiek gewonnen en ik vang op: ‘ik ben blij dat we zijn blijven zitten’.

http://www.gonzocircus.com/3990/recensie-het-voorwoord

Antoine Boute was het hoogtepunt van de avond. Daarover is elke mogelijke discussie a priori overbodig. De man ontleedde de Nederlandse taal tot er enkel nog klanken overbleven. Het resultaat was een verpletterende wervelwind van dadaïstisch geweld. Een bende bejaarden twee rijen achter ons ondergingen het met een what the fuck?-gelaatsuitdrukking van Pascalsmetsiaanse proporties.

www.veto.be

Over Opérations Perte Totale:

Boute’s verontrustende en megalomane, maar humoristische teksten, met referenties naar horror-porno en incestueuze  massa-verminking, die door middel van een keelzang-achtige stotter worden voortgebracht, vormen de basis van energieke live-shows, waarbij noise-improvisaties door een wisselende samenstelling van muzikanten, gecombineerd worden met videoprojecties, waarvan de beelden vaak een aansluitend contrast vormen met de tekst en de chaos van de performances.

Opérations Perte Totale bestaat, naast Antoine Boute, uit videast/beeldend kunstenaar Alexandra Crouwers (www.alexandracrouwers.com), Mauro Pawlowski (werkzaam als gitarist van de Belgische groep dEUS en een onstuitbare reeks andere projecten, waaronder Mauro & The Grooms, Gruppo Pawlowski, Otot en Somnabula), Jean Philippe De Gheest (drummer bij o.a. Mark Lanegan, Creature with the Atom Brain), gitarist/kunstenaar Jean Delacoste (Stahlmus Delegation, http://www.jeandl.net/), en gasten.

Door het gebruik van verschillende teksten, de wisselende samenstellingen en de improvisaties van het moment, is geen performance hetzelfde.